Festivalul de datini si obiceiuri de iarna

In fiecare zi de duminica de dinaintea Craciunului, la Botosani se organizeaza un festival de datini si obiceiuri de iarna. Desi festivalul nu este singular, magia si fiorii apropierii unei dintre cele mai apreciate si iubite sarbatori crestine: Craciunul, este resimtita de toti pariticipantii, fie ei prichindei sau adulti.Festivalul este format din reprezentatii de seama a comunelor din judetul Botosani, Suceava, Bacau, Neamt s.a Costume si masti care mai de care mai frumoase, fabricate din lana, blana de urs, fasii de materiale si nu in cele din urma costume populare veritabile, fac din aceasta intrunire a iubitorilor de datini, un ritual aparte, menit sa mentina vie amintirea datinilor si obiceiurilor care tind sa se piarda in negura timpului si a globalizarii.

Nu trebuie sa ne uitam radacinile si traditiile frumoase cum ar fi: umblatul cu ursul, cu capra, uratul si colindatul in Ajun de Craciun. Din pacate din ce in ce mai putini copii merg la colindat, iar daca fac acest lucru, de cele mai multe ori o vad ca o afacere. Sa nu uitam adevarata bucurie, obrajii imbujorati ai celor mici, fularele si manusile froase, bucuria de a colinda din suflet si de a primi drept rasplata nuci si mere, prajituri proaspat scoase din cuptor si colaci rumeni si frumosi.calusari-obiceiuri-craciun-moldova

Festivalul de datini si obiceiuri de iarna

Calusarii sunt si ei prezenti in fiecare an la Festivalul Datinilor si obiceiurilor de Craciun. femei, barbati si copii vin chiar de la sute de km departare, pentru a vesti nasterea Domnului, pentru a-i bucura pe toti locuitorii orasului Botosani care ies din case si urmeaza alaiul prin tot orasul, pana acestia ajung la scena dedicata lor si sustin un concert plin de voiosie, dansuri si multa voie buna.

Capritele si ursuletii sunt cei mai indragiti de copii. Jocul ursilor impodobiti cu franjuri colorate, strigaturilor si jocul capritelor ornate cu oglinzi, panglici multicolore, am putea spune ca sunt sufletul acestui festival.

Voia buna si emotiile celor prezenti se ridica la cer o data cu finalul acestui festival care a fost asteptat cu drag de toti locuitorii si participantii la aceasta manifestatie pro datini si obiceiuri. La sfarsit fiecare colindator primeste in dar din partea Primariei colaci si o masa calda.

Ati luat parte la un asemenea festival de datini si obiceiuri de iarna?


Colinde romanesti 2013 interpretate de catre ce mai iubiti artisti romani. Daca iti plac colindele romanesti publicate pe site-ul nostru, atunci te mai asteptam sa asculti si colindele altor artisti. Actualizam zilnic albumele de colinde romanesti.
 

Acesta articol are 0 comentarii

Lasati un comentariu la acest articol:

(Nume/pseudonim - necesar)
(Email-ul dvs. este necesar dar nu va fi facut public)
(Acest camp este optional)