Colindatul cu Turca

Colindatul cu Turca este un vechi obicei care inca este pastrat cu sfintenie in statele din Ardeal. Acest obicei are un ritual aparte care dureaza pe intreaga perioada a Postului Craciunului. La inceputul postului feciorii neinsurati se pun la sfat si isi aleg o gazda, o familie din sat, care sa le gazduiasca turca.
Dupa ce au stabilit la cine va fi gazda in anul curent, feciorii satului implicati in aceasta actiune se intrunesc seara de seara la gazda respectiva pentru a impodobii turca cu care in Noapte de Craciun vor merge la colindat prin sat. Turca trebuie privita ca o mascota de dimensiuni destul de mari si este formata dupa cum urmeaza:

  • Turca

    Turca

    Dintr-un cap de lemn care este sustinut pe o bîtă groasa tot din lemn, capul est asemanator cu cel de capra si are un mecanism care permite ca partea inferioara a gurii sa fie miscat atfel incatat atunci cand se atinge de partea superioara sa scoata un sunet de lovitura. Capul turcii este ornat la intalnirile feciorilor cu scule de lana colorata si cu drapelul romanie, fapt ce demonstreaza ca romanii sunt foarte patriotit si ca nu vor sa piarda ceea ce este al lor din mosi stramosi.

  • De capul turcii este un tol (covor popular) tesut in casa la razboiul de tesuta de catre o gospodina din sat. Pe acest tol, care reprezinta trupul turcii, feciorii coase asa numitii praznei pentru a o face sa arate cat mai frumos. Prazneii sunt bureti crescuti pe mesteceni care trec pritr-un proces destul de amanuntit pe tot parcursul postului Craciunului. Buretii acestia odata culesi sunt pusi la uscat in cuptor, apoi se cioplesc astfel incat sa capete o forma bine definita. Dupa ce au capatat forma si sunt finisati pe acestia se cresteaza diferite forme de flori sau forme abstracte si apoi acestea sunt colorate. Dupa ce sunt terminati de colorat in mijlocul praznelului se face o gara prin care se trec atele unui canac, ate cu ajutorul carora sunt cusuti pe tolul turcii.
  • Pe spatele turcii, pe tol, sunt cusute piei de animale cum ar fi rasul sau vulpea. O turca ornata frumos arata cat de gospodari si de priceputi sunt feciorii din sat.
Jocul turcii

Jocul turcii

In timpul postului, atunci cand feciorii se intalnesc seara pentru a pregati turca, acestia, spun bancuri si se distreaza dar nu uita de un lucru si anume de anunata printr-un semnal specific ca in sat exista turca si anume prin sunet de bucin (este un fel de tulnica construita dintr-un corn mare de taur). Bucina de mai multe ori pe parcursul serii, ca sa se auda in sat ca exista turca si ca in noapte de Craciun lumea din sat trebuie sa-i primeasca cu colindatul.

In Noapte de Craciun la miezul noptii fecioarii pleaca la colindat cu turca, dar nu oricum ci intr-un mod bine organizat, prima data se merge la preotul din sat pentru a o sfinti, apoi la primarul satului iar pe urma iau casele la rand. La fiecare casa, feciorii cu turca interpreteaza colinda Sculati, Sculati, Borieri, iar pe urma daca gazda colindata doreste acestia se apuca si joaca turca. Colindatorii au cu ei de obicei niste muzicanti care canta si un fecioar se pune sub turca si incepe sa o joace pe muzica. La final gazda le multumeste si le plateste pentru efortul depus, urmand ca anul urmator sa-i primeasca din nou.

Colindatul cu turca se face de la miezul noptii si pana in ziua de Craciun inainte de a intra preotul in biserica. Cand incepe slujba la Biserica, turcasii merg cu un colac mare din faina de grau la biserica pentru a-i multumi lui Dumnezeu pentru castigurile stranse in noapte de colindat.
Obiceiul nu se termina cu atat, ci in a-2-a seara de Craciun, turcasii ogranizeaza cu banii stransi la colindat un joc in sat, unde sunt asteptati sa participe toti satenii.

Colinde romanesti 2013 interpretate de catre ce mai iubiti artisti romani. Daca iti plac colindele romanesti publicate pe site-ul nostru, atunci te mai asteptam sa asculti si colindele altor artisti. Actualizam zilnic albumele de colinde romanesti.
 

Acesta articol are 0 comentarii

Lasati un comentariu la acest articol:

(Nume/pseudonim - necesar)
(Email-ul dvs. este necesar dar nu va fi facut public)
(Acest camp este optional)